
Sinds 2024 zal de de NIS2-richtlijn gelden, met aanzienlijke gevolgen voor organisaties. Leer of jouw organisatie eraan moet voldoen.
De impact van NIS2 op cybersecurity: Wat je moet weten
Gepost op 25 februari 2024 door Jennerino Bleekman

Met de voortdurende digitalisering van onze samenleving en de groeiende dreiging van cyberaanvallen, wordt cybersecurity een steeds belangrijker onderwerp. Recentelijk heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn aangenomen die de cybersecurity binnen de EU verder wil versterken: de NIS2-richtlijn.
Wat is NIS2?
NIS2 staat voor de tweede richtlijn betreffende de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Het is een herziening van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en heeft tot doel de cybersecuritycapaciteiten van lidstaten te verbeteren en de samenwerking tussen EU-lidstaten te versterken bij het aanpakken van cyberdreigingen.
“Wat is het doel van NIS2? Het doel van deze richtlijn is dus meer dan ooit om de cybersecurity op een fatsoenlijk niveau te brengen en houden.”
Wat betekent NIS2 voor u?
NIS2 vereist de implementatie van een strategie om cyberbeveiligingsrisico’s effectief te beheren. Deze benadering moet risicogestuurd zijn, waarbij factoren zoals technologische ontwikkelingen en kosten worden overwogen. Binnen de richtlijnen van NIS2 worden specifieke maatregelen aanbevolen die als basisniveau moeten worden geïmplementeerd. Enkele van deze maatregelen omvatten:
- Maak een risicoanalyse en -beoordeling waar u online nog kan verbeteren;
- Neem maatregelen om uw organisatie beter te beschermen tegen cybercrime;
- Zorg voor procedures die uw organisatie in staat stellen om continu te detecteren, monitoren en op te lossen;
- Implementeer duidelijke beveiligingsbeleidsregels en procedures die alle aspecten van informatiebeveiliging omvatten;
- Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens om ervoor te zorgen dat gegevens snel kunnen worden hersteld na een incident;
- Werk samen met relevante beveiligingsorganisaties.
Naast bovengenoemde selectie staan er in NIS2 nog meer maatregelen die minimaal genomen moeten worden (bovenstaande selectie is ter indicatie).
Wacht niet langer en start vandaag nog!
Als toegewijd cyber security bedrijf begrijpen we de noodzaak voor organisaties om te voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, zoals vastgesteld in de NIS2-richtlijn. Onze website security scan biedt een krachtige oplossing om uw digitale omgeving te beschermen en te voldoen aan deze regelgeving. Met onze scan kunnen we proactief de kwetsbaarheden in uw website identificeren, van SQL-injecties tot cross-site scripting (XSS), en u voorzien van gedetailleerde rapporten en aanbevelingen om deze zwakke punten te verhelpen. Door regelmatig scans uit te voeren, kunt u niet alleen uw systemen veilig houden tegen cyberaanvallen, maar ook aantonen dat u zich inzet voor naleving van de NIS2-richtlijn.
Start aanvraagWat zijn de gevolgen?
NIS2 brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Aan de ene kant zult u moeten investeren in robuuste cybersecuritymaatregelen om te voldoen aan de vereisten van de richtlijn en om uzelf te beschermen tegen potentiële cyberaanvallen. Aan de andere kant kan naleving van NIS2 leiden tot verbeterde cybersecuritypraktijken en een grotere veerkracht tegen cyberdreigingen, wat op lange termijn de operationele stabiliteit en reputatie van uw organisatie kan versterken.
“Essentiële organisaties kunnen boetes krijgen tot 10 miljoen euro of 2% van hun wereldwijde jaaromzet, afhankelijk van welk bedrag hoger is, terwijl belangrijke organisaties boetes kunnen krijgen tot 7 miljoen euro of 1,4% van hun wereldwijde jaaromzet”
Conclusie:
NIS2 markeert een belangrijke stap in de richting van een veerkrachtiger en beter beveiligd digitaal landschap binnen de Europese Unie. Door het uitbreiden van het toepassingsgebied, het stellen van strengere eisen en het bevorderen van samenwerking, heeft NIS2 de potentie om de cybersecuritystandaarden te verhogen en de gevolgen van cyberaanvallen te verminderen.